Strukturplaner & planprogram
Kanalkvarteren i Täby
2020
Området Arninge-Ullna är inne i en stor utvecklingsfas och kommer att utgöra en kärna i regionen i form av en funktionsintegrerad stadsdel med en blandning av handel, verksamheter, bostäder och rekreation i närhet till en ny pendeltågstation. Vid Ullnasjöns strand planeras Kanalkvarteren med sammanhållen kvartersstruktur som öppnar upp sig mot skog och parkområden.
Uppdragsgivare
Täby kommun
Innehåll
Bostäder, skola & handel
Plats
Täby
Team
Johan Altenius, Anders Johansson & Helena Rengemo
Uppdragsår
2019-2020
Dokument
Projektblad
Projekttyp
Vision, bebyggelseförslag & kvalitetsprogram
Arbetet med Kanalkvarteren bygger vidare på AL Studios arbete med Ullna park och binder samman de olika områdena inom Ullna-Arninge. Stranden utvecklas till en stadsdelspark som bildar ett rekreativt stråk från Arninge golfbana till Ullna park. Från Ullnavägen ner mot sjön iordningsställs en kanal med bostäder och småskaliga verksamheter, kaféer och vistelseytor på båda sidor. Befintlig service och närhet till såväl kommunikationer som natur- och kulturmiljö ger goda förutsättningar för utveckling. Fullt utbyggt kan området innehålla minst 3 000 - 4 000 nya bostäder i tidsperspektivet år 2050.
Kvalitetsprogram för hållbar utveckling
Syftet med kvalitetsprogrammet har varit att säkerställa en kvalitativ och hållbar utveckling av Kanalkvarteren utifrån gällande detaljplan. Kvalitetsprogrammet konkretiserar planen och föreslår en bebyggelsestruktur samt möjlig utformning, karaktär och kvalitetsnivå. Programmet kan därmed vara ett underlag och stöd vid en kommande markanvisning och användas som krav eller rekommendationer tillsammans med kommunens andra styrande riktlinjer och policys.
Stadsbyggande med karaktär
Strukturen delas in i karaktärsområden för att skapa variation, identitet och för att möta varje plats förutsättningar. På så vis får delar av området urbana stråk med stadsmässighet och tydliga kvartersbildningar med en inbördes variation i material, färg och fasadgestaltning. Vid Strandkanten öppnar stadsstrukturen upp sig mot Ullnasjön för att möjliggöra mer utblickar och skapa en mjukare övergång mellan bebyggelsen och grönskan.